• Dózsa György Művelődési Ház
  • Óriásgombolyag
  • Dózsa György szobor
  • Szentlélek templom
  • Községháza
  • Trianoni emlékmű
  • Világháborús emlékmű
  • Kendergyár kémény

A település látnivalói közül kiemelésre méltó a Dózsa György Művelődési Ház mellett felállított Dózsa szobor, Lapis András alkotása.

A művelődési házban került kialakításra az Óriásgombolyag Múzeum, amely a nagylaki kender és len feldolgozásának, múltjának állít emléket. A művelődési házban a község rendezvényei, ünnepei kerülnek megrendezésre. Itt van a Nyugdíjas Klub Civil Szervezet helysége, ahol az összejöveteleiket rendszeresen tartják.

A településnek nem volt temploma, először 2008-ban egy harangláb került felállításra, majd 2014. június 5-én felavatásra került a Szentlélek Templom. A templom Germán Géza tervei alapján épült 2011-től 2014-ig a temető melletti téren, az Emlékpark közelében.

Az ökumenikus kistemplomban katolikus, református, és evangélikus vallású emberek is gyakorolhatják a vallásukat.

A Községháza Energetikai korszerűsítése 2019-ben pályázati forrásból valósult meg. Kormányzati, uniós és saját forrásból lehetővé vált a hivatal és a hozzá tartozó lakások felújítása, a nyílászárók cseréje, a falak és födémek hőszigetelése, napelemek felszerelése, a fűtési rendszer korszerűsítése, akadálymentes feljáró és mosdó kialakítása. A beruházásnak köszönhetően új XXI. századi környezetvédelmi és energetikai követelményeinek megfelelő épületté vált a község egyik legfontosabb intézménye.

1.jpg

2.jpg

A beruházás megvalósulását követően a Községháza nagyterme saját erőből felújításra került, így egy kor igényeinek megfelelő, tágas, reprezentatív terem fogadja az ünnepi rendezvény (esküvő, névadó, állampolgársági eskü) résztvevőit.

3.jpg

2020. június 4-ére Trianon 100. évfordulója alkalmából a Képviselő-testület emlékművet állított. Fontos volt a testület számára, hiszen nincs még egy hasonló település Magyarországon, mint Nagylak, ahol a település nagyobb lakott területét csatolták Romániához, szinte csak egy maroknyi ember maradt magyar területen.
Az emlékmű egy kettős keresztből és egy sziklából áll.
A sziklára a szétszakított országot ábrázoló tábla, az évszám és Wass Albert idézete került.
A kereszt kőrisfából készült, két hónapi munkával, négy darabból áll, jelképezve, hogy az országot négy égtáj felé szakították szét, és négy országhoz csatolták az elszakított országrészeket, a kereszt szélein a külső koronák pedig azt fejezik ki, hogy a magyarság ennek ellenére mégis összetartozik. Az égetés és a pácolás pedig a kirekesztett határon túli családok szenvedéseit jelképezi.
A helyszín kiválasztásához Lázár János képviselő úr adta az ötletet, hogy mindenki számára látható helyen helyezzük el az emlékművünket. A legjobb döntés volt meghallgatni a javaslatot, hiszen a fehér szikla, a fekete kereszt vonzza a tekintetet. Aki az elkerülő úton, vagy a településen áthalad, nem tudja nem észrevenni.